Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • IMG_0166

    Fietsen

    Lenteschoonmaak voor je fiets: Waar let je op?

    Voor je op fietsvakantie vertrekt, is het belangrijk dat niet alleen jouw conditie tiptop is, maar ook die van je fiets. Waar let je op? Wij vroegen het aan onze fietshandelaar Rijwielen Smets in Deurne!

    Lees meer
  • Hiking met kinderen - Velebit Kroatië (3) - foto Yanick Bos

    Wandelen

    Zijn wandelstokken voor oude mensen?

    “Ik ben nog jong, ik heb geen wandelstokken nodig.” We horen het regelmatig, maar klopt die uitspraak wel?

    Lees meer
  • Hobbit

    Wandelen

    Experiment met wandelwol

    Onlangs kreeg ik een e-mail van Oro Vivo, een alpacaboerderij in Oost-Vlaanderen. Of hun wandelwol mij als wandelaar misschien kon interesseren? Ik had al veel over wandelwol gehoord, maar eerlijk gezegd, ik had het zelf nooit gebruikt. Ik beantwoord meteen de e-mail en laat weten dat ik het wil proberen.

    Lees meer
  • 20220723_165903

    Fietsen

    Familie en Vrienden Op de Fiets, Petit tour de Flandre et Wallonie op onze nationale feestdag

    Vorige zomer wilden we op fietstour langs Vrienden Op de Fiets. We kozen echter de verkeerde datum: onze nationale feestdag, pal in het bouwverlof. Gevolg: alle adresjes op onze gedroomde route bezet. Daarop ontstond een plan-B dat ik iedereen wil aanbevelen: ga op zoek in je adresboek naar je echte vrienden en vergeet ook je (verre) familieleden niet. Meer dan waarschijnlijk zitten er adresjes bij waar je welkom bent voor bed, bad en brood

    Lees meer
  • afbeelding16_2

    Fietsen

    Alleen door Afrika, Slow travel in de jaren dertig

    De eerste fietser die Afrika van Noord naar Zuid doorkruiste, was Kazimierz Nowak. Die prestatie – waarvan hij zelf uitgebreid verslag heeft gedaan – raakte in vergetelheid omdat Europa in de Tweede Wereldoorlog verzeilde. Kazimierz’ exploot leest als een mengeling van kritische journalistiek en een avonturenroman. Bovendien toont hij ons wat een waanzinnige onderneming een reis per fiets in die tijd was.

    Lees meer
  • leo

    Fietsen

    Eerste hulp bij fietsreizen

    Een half jaar geleden richtten GR-fietsvrijwilligers Guy, Jaco, Leo, Gerrit en Bart & Katrien onze Fietsreishelpdesk op. De bedoeling: hun enthousiasme en kennis over fietsreizen in Europa doorgeven aan nieuwe fietsreizigers. Je stelt je vraag via onze website en krijgt binnen enkele dagen een antwoord in je mailbox. De voorbije maanden kwamen al heel wat vragen binnen. Misschien kunnen sommige jou ook inspireren. Zoniet, stel gerust je eigen vraag!

    Lees meer
  • ©De Kijkhut_RLKM_2020_W4D-2_original

    Grote Routepaden

    Geen mooie routes met nattevingerwerk. LQT-label voor vernieuwde National Park Trail

    “En plots verrijst een villawijk op ons pad.” Nog steeds gaat in het schone Vlaamse land van ons per dag vijf hectare open ruimte verloren. Dat laat zich snel voelen op de wandelpaden. Het is werk voor specialisten om comfortabele en tegelijk mooie wandelingen uit te stippelen en de kwaliteit ervan te bewaken.

    Lees meer
  • joelette

    Wandelen

    Onbegrensde avonturen met de Joëlette

    Wie niet gelooft in de filosofie van ‘niets is onmogelijk’ moet eens grasduinen in de dagboeknotities van enkele deelnemers aan de tochten van de Stichting Onbegrensd Avontuur. Hoe onbegaanbaar sommige paden ook lijken, de groep komt er altijd doorheen. Mensen met en zonder lichamelijke beperkingen kunnen die onvergetelijke, uitdagende momenten delen dankzij de Joëlette, een off-road aangepaste rolstoel.

    Lees meer
  • Back to the Map

    Grote Routepaden

    Back to the Map, Leer (opnieuw) kaartlezen

    Het begint allemaal met een telefoontje van Goeleke De Wit van het Mercatormuseum in Sint-Niklaas. Ze heeft een aflevering van Kamp Waes gezien en het is haar opgevallen dat de kandidaten nog nauwelijks kunnen kaartlezen. Onder druk van de snel evoluerende technologie gaat die vaardigheid meer en meer verloren. En dus vraagt ze of ik een lezing wil geven over hoe je met een kaart navigeert. Ik stel meteen voor om ook een brochure te schrijven waarmee de mensen na de lezing op het terrein kunnen oefenen.

    Lees meer
  • lowa schoen _3

    Grote Routepaden

    De juiste wandelschoenen

    Wandelaars weten dat goede schoenen het belangrijkste onderdeel zijn van hun uitrusting en velen hebben ongetwijfeld een favoriete merk en model. Toch is een nieuw artikel over schoenen op zijn plaats in Op Weg. Omdat herhaling op dit punt geen kwaad kan, en omdat we het afgelopen jaar vele nieuwe lezers mochten begroeten.

    Lees meer
  • fotograaf_cwillem_verhaeg_verhaegvisualartsgmail.com_

    Grote Routepaden

    Jeugdherbergen en Grote Routepaden: dezelfde fiets- en wandelbubbel

    Een paar blokjes in het organogram van de Vlaamse Jeugdherbergen en Grote Routepaden wisselen van plaats. Maar in de geschiedenis van beide verenigingen is dat maar een voetnoot. Veel belangrijker zijn de aanzetten tot kruisbestuiving om corona te overleven.

    Lees meer
  • Rescue Kaukasus

    Wandelen

    Een ongewone redding in de Kaukasus

    Wandelen is geen gevaarlijke sport. Toch gebeuren er elk jaar honderden kleine en grote ongevallen, niet alleen in de bergen. En het kan iedereen gebeuren, ook ervaren wandelaars.

    Lees meer
  • Kompas_intro_bewerkt

    Grote Routepaden

    Welk kompas heb je écht nodig?

    “Ga nooit op stap zonder kaart en kompas.” Een goede raad voor elke wandelaar. Maar waarvoor gebruik je eigenlijk een kompas? Welk type kompas heb je echt nodig? En is het duurste kompas altijd het beste?

    Lees meer
  • Center of Disease Control James Gathany

    Grote Routepaden

    Teek-Away

    Het fraaie lenteweer activeert niet enkel de mens. De natuur komt terug tot leven en daar horen helaas teken bij. Laat je niet afschrikken door het gevaar op een tekenbeet. Met een dagelijkse controle van je huid en een correcte verwijdertechniek, zit je zeker goed.

    Lees meer
  • Grote Routepaden

    Grote Routepaden online, Deel 1 De routepagina

    Omdat Grote Routepaden ook online een versnelling heeft geplaatst, gaan we in enkele etappes op stap door de hoofdpaden van onze vernieuwde website.

    Lees meer
  • kaartlezen_02

    Wandelen

    Hoe navigeer jij een wandeling?

    Wij GR-stappers zijn gelukzakken. We kopen een GR-gids en kunnen meteen ‘op weg’. Het pad staat immers prima aangegeven met de vertrouwde wit-rode (GR) of geel-rode (Streek-GR) wegmarkeringen. Ondertussen vertelt de wandelgids ons alles over de bezienswaardigheden en laat hij ons op tijd stoppen bij een café. Met zijn kaartjes geeft hij ons zowel het overzicht als de details. En als we al eens een wegmarkering missen, dan vinden we het pad snel terug met de wegbeschrijving.

    Lees meer
  • fiets (c) Guy Raskin

    Fietsen

    Van klikpedalen tot schijfremmen

    Kenmerken van een degelijke (e-)trekkingfiets zijn een steviger frame en extra versnellingen. Maar waar kan je best nog op letten?

    Lees meer
  • image006

    Wandelen

    Met de juiste pijp aan de juiste kant Lees meer
  • Fietsen

    Fietsen

    Ik ga op reis en ik neem mee

    Het kringspelletje is zo oud als de straat. Elk kind herhaalt het bagagelijstje van zijn voorganger en voegt er één item aan toe. De verliezer is de eerste die iets vergeet mee te nemen. Ervaren fietstrekkers als we zijn, hebben wij ons bagagelijstje netjes op papier staan. Elk jaar, aan het begin van de zomer, halen we het boven om onze twaalf fietstassen te vullen. “Wij vertrekken op een heel lange fietsvakantie en wij nemen mee…”

    Lees meer
  • rugzak

    Wandelen

    Tips om je rugzak lichter te maken

    Kamperen in de bergen is een unieke ervaring. Maar het materiaal moet mee, natuurlijk. Tel daar nog eens voeding en water bij, en het gewicht loopt al snel op. Reden te meer om alleen dát mee te nemen wat je echt nodig hebt. Met onze tips bereik je moeiteloos de verlichting.

    Lees meer