Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Boucle Noire_32

    Wandelen

    Terrils hoppen in Charleroi

    Een van de 20 wandelingen uit Best of Belgium is La Boucle Noire, een pittige tocht langs beboste terrils, verlaten fabrieken en verrassende stukjes natuur aan de rand van Charleroi.

    Lees meer
  • BoB_Kanne DSC_1916 Kasteel Neercanne (1)

    Wandelen

    Best of Belgium beter bekeken

    Deze nieuwe gids beschrijft 20 dagwandelingen verspreid over alle Belgische provincies: van de Kust tot de Ardennen, van de Kempen tot de Gaume. Het is de eerste keer dat Grote Routepaden en les Sentiers de Grande Randonnée samen een gids maken, die in twee talen verschijnt.

    Lees meer
  • IMG_20230715_094258

    Fietsen

    Fietspoëzie in pastelkleuren

    In dit tijdschrift stonden al odes aan de Maas, de Rijn en de Loire. Ooit schreef een redacteur een brief aan zijn geliefde Somme. Al die rivieren hebben echter jaagpaden, de Moldau nauwelijks. Ons verhaal is hobbeliger. Zoals sommige beroemde muziekstukken

    Lees meer
  • (kadertuk) Vrijwilliger Lissa Vandamme brengt nieuwe GR-markering aan in Dilbeek

    Wandelen

    Van molens en kastelen tot uitzonderlijke flora en fauna

    De Streek-GR Groene Gordel leidt je in een lus door de Groene Rand rond Brussel. De stad is nooit ver weg en toch is het volop genieten van rust en natuur, gevarieerde landschappen, verrassende monumenten en tradities.

    Lees meer
  • Monnikenpad

    Wandelen

    De erfenis van de monniken

    De invloed die de Benedictijner monniken hebben gehad op de ontwikkeling van de duinen en polders van het NoordHollandse Kennemerland is nog steeds in het landschap af te lezen.

    Lees meer
  • Luxemburg stad

    Wandelen

    Van station naar station

    Het kleine Groothertogdom Luxemburg heeft een dicht spoorwegnetwerk en daar maken de toeristische diensten graag gebruik van. Samen met de Luxemburgse Spoorwegen creëerden ze een serie wandel- en fietsroutes van station naar station. Voor deze wandeltip combineren we een bezoek aan de hoofdstad met een tocht doorheen de landelijke buitengebieden.

    Lees meer
  • Euregio 006-min

    Fietsen

    Fietstip: Ourthe en Vesder

    De Ourthe en de Vesder zijn twee schilderachtige rivieren die kronkelend hun weg zoeken door de heuvels van de Ardennen. Ten zuiden van Luik mondt de Vesder in de Ourthe uit, die op zijn beurt enkele kilometers verder de Maas instroomt. Het tweestromenland tussen Ourthe en Vesder is het onderwerp van deze fietstip.

    Lees meer
  • Zuid Tirol-min

    Fietsen

    Fietsen in Zuid-Tirol

    Om al fietsend van het hooggebergte te kunnen genieten, hoef je geen Schleck of Contador te zijn. Je kan ook gewoon de rivierdalen volgen en af en toe een trein nemen om hoogtemeters te winnen. Met groot succes testten we deze tactiek uit tussen de Dolomietentoppen van Zuid-Tirol.

    Lees meer
  • Graubünden

    Wandelen

    Te voet van station naar station

    Honderd jaar geleden werd in het Zwitserse kanton Graubünden de hoogste treinverbinding van de Alpen gerealiseerd. Vandaag slingeren de rode treinen van de Albuli-Berninalijn zich nog steeds door het ruwe berglandschap, maar is er ook een alternatief: een prachtig langeafstandswandelpad. En ja, ook dat stopt in alle stationnetjes!

    Lees meer
  • De-Rodeberg

    Fietsen

    Le plat pays qui est le mien

    Vuile Seule, de Walletjes, Laatste Oortje. Voor je fantasie op hol slaat, het zijn namen van Vlaamse ‘bergen’. Van Poperinge tot Oudenaarde zochten en vonden we vijfendertig (!) minder bekende heuvels met vergezichten die letterlijk naar adem deden happen. Het resultaat: een 250 km lange, alternatieve Ronde van Vlaanderen. Flandriens, waar wachten jullie op?

    Lees meer
  • Pieterpad

    Wandelen

    Het Pieterpad

    5 september 2011. We trekken met de trein naar Pieterburen, helemaal in het noorden van Nederland. Hier vertrekt het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland. Eindpunt is het meest zuidelijke punt van Nederland, de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Aangezien we nog even tijd hebben, bezoeken we in Pieterburen de zeehondencreche. Leuke diertjes, die daar goed verzorgd worden wanneer ze aanspoelen of hun moeder verloren zijn.

    Lees meer
  • f3

    Wandelen

    Wandelpad van Ourthe en Néblon

    Het Sentier pédestre de l’Ourthe et de Néblon is een vrij onbekend langeafstandswandelpad in de provincie Luik. De route heeft een lusvorm, je kan dus overal starten. Wij deden dat bij Tilff in de Ourthevallei.

    Lees meer
  • dagje tussen fruit en bos

    Wandelen

    Een dagje tussen fruit en bos - De Treinstapper

    Vandaag doen we het eens anders. We nemen niet de trein van Alken naar Sint-Truiden, maar trekken onze wandelschoenen aan en doen het traject te voet op GR-paden. Dat duurt veel langer dan de treinrit, maar je ziet en beleeft veel meer.

    Lees meer
  • Oostende

    Grote Routepaden

    Oostende, een weekendje zeelucht

    In de vroege middeleeuwen was Oostende het meest oostelijke gehucht op het schorreneiland Testerep, vlak voor de Vlaamse kust. Tien eeuwen later bestaat het verzwolgen eiland niet meer, maar is het verplaatste dorp uitgegroeid tot de ''Koningin der Belgische badsteden'.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Koning in de Famenne

    Kan je in de Famenne nog een wolf ontmoeten? Hoogstwaarschijnlijk niet. Een man die zijn volk moest beschermen tegen alle gevaren zou het laatste exemplaar al in 1845 hebben neergeschoten. Voor een ander gevaar dat ons bedreigt, te droge lentes en zomers, ligt de oplossing misschien aan het eind van een lindendreef in Barzin.

    Lees meer
  • Gers

    Fietsen

    Gers, waar helden de estoque en de degen kruisen

    Muziekfestivals, dorpsfeesten, rugby, corrida’s en foie gras horen bij de cultuur van Gascogne. D’Artagnan reed te paard, wij met de fiets naar bastiden en bloemendorpen op een zucht van de Pyreneeën.

    Lees meer
  • Kortrijk

    Grote Routepaden

    Kortrijk, een goedendag tussen Schelde en Leie

    Vlakbij de grot van Broeder Isidoor vinden sinds april 2015 weer jonge rugzaktoeristen, grote gezinnen, schoolklassen en internationale studenten de weg naar Hostel ‘Groeninghe’, de vernieuwde jeugdherberg van Kortrijk. Ook fietsers en wandelaars zijn meer dan welkom.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Plaatjes om te stelen in de Famenne

    Voor een aquarelliste is de Famenne een onuitputtelijke inspiratiebron. De wandelende fotograaf kan hier fotowedstrijden winnen. Maar die laatste mag het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. Want een meester-schamateur kan zijn pad kruisen.

    Lees meer
  • GR126

    Wandelen

    Van middelpunt naar centre via GR 126 (deel 2)

    Een tocht van Buggenhout, het geografische middelpunt van Vlaanderen, naar de Waalse tegenhanger Yvoir, dat was het doel. GR 126 werd het middel. Na vier etappes waren we aanbeland in Jemeppe-sur-Sambre, tijd voor het vervolg.

    Lees meer
  • arteveldestad

    Grote Routepaden

    Wandelen en fietsen in en rond de Arteveldestad

    Op het ogenblik van ons verblijf heeft Gent net een nieuw circulatieplan ingevoerd dat meer ruimte geeft aan ‘stappers’ en ‘trappers’. Met Jeugdherberg De Draecke als uitvalsbasis maken ook wij er een fiets- en wandelweekend van, zowel in als rond de stad.

    Lees meer
  • Van Demer naar Dender

    Wandelen

    GR 512: van Demer naar Dender

    GR 512 is een klassieker onder de Vlaamse wandelpaden, maar kreeg recent behalve een nieuwe topogids ook een nieuwe naam: Brabantse Heuvelroute. Zowel de naam als de gids zijn verdiend, en de route heeft nog een belangrijke troef: haar bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Zo kan je de etappes zo lang of zo kort maken als je zelf haalbaar vindt.

    Lees meer