Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Onherbergzaam Hornstrandir, IJsland

    Grote Routepaden

    Onherbergzaam Hornstrandir

    Als liefhebber van afgelegen gebieden werd mijn aandacht getrokken naar Hornstrandir, een streek in het noordwesten van IJsland. Enkele dagen later zat ik met collega-informant en kenner van het land Erik nog een keer samen, ditmaal in een bar in Hasselt. Wat volgde was een boeiende babbel van een paar uur. Twee maanden later maakte ik met twee collega’s een onvergetelijke tiendaagse tocht door dit onherbergzame, maar oh zo mooie natuurpark…

    Lees meer
  • Rochehaut 2019

    Fietsen

    Waalse charme

    ijn mooiste jeugdherinneringen spelen zich af bij mijn Waalse oma ‘Maman Kiki’ (Walen zijn dol op gekke bijnamen). Als alleenstaande jonge weduwe sleurde ze ons mee op lange wandeltochten. Picknicken deden we op een gammele tafel in de boomgaard en ’s avonds hielden we met een stok gerookt spek boven het vuur en gooiden we aardappels in de assen. Het is dat geluk dat ik veel later opnieuw zocht, eerst op GR-routes, later op de fiets, dolend door het landschap. Fietsen in Wallonië is altijd een belevenis. Niet voor niets rijdt bijna iedereen er met een mountainbike, al dan niet elektrisch. Want al is Wallonië een heuse inhaalbeweging aan het maken op vlak van fietsinfrastructuur, toch wacht er bij haast elke tocht een stukje modder of een grindpad dat nog niet is afgewerkt. Maar laat dat net de charme zijn van fietsen in Wallonië. Plus het feit dat mensen je overal groeten. Ik voel me er altijd welkom.

    Lees meer
  • 1 DSC_3828

    Wandelen

    Dwars door België in tien beelden, GR 129 door de lens van een fotograaf

    Mijn GR-verhaal? We doen alles heel rustig. Over de GR 129 heb ik uiteindelijk zes jaar gedaan. In het begin vaak alleen, nadien in het gezelschap van Lada. Hetzelfde geldt voor de GR 125. En voor de GR 5A, de GR 128, de GR 12 en de GR 5 (in volgorde van meest voltooid naar pas begonnen). Afhankelijk van waar we zin in hebben, welk weer het wordt en hoeveel tijd we hebben, kiezen we voor een dagtocht of een tweedaagse. Vroeger meestal liftend, sinds Covid met het openbaar vervoer of met onze oldtimer caravan. Resultaat van zes jaar GR 129: 3000 landschapsfoto’s.

    Lees meer
  • P1140292

    Wandelen

    Vijf weken op het Pacific Crest Trail

    In 1994 liep Cheryl Strayed de Pacific Crest Trail, een langeafstandspad van meer dan 4.000 km langs de westkust van Californië. Haar naam zegt je misschien niets, maar in 2014 mocht actrice Reese Witherspoon in haar spoor op pad, met als resultaat de film ‘Wild’ én bijna twee uur betoverende beelden. Het pad doorkruist 7 nationale parken en 25 nationale bossen. Je loopt er dagen aan een stuk door de natuur zonder enige vorm van menselijke beschaving. Overnachten kan enkel door te kamperen. Intussen zijn vele avonturiers Cheryl gevolgd, vooral ‘thru hikers’ die voor het hele traject vijf tot zes maanden uittrekken. Zelf krijg ik van mijn baas … vijf weken.

    Lees meer
  • Lente-min

    Wandelen

    Lente in GR-land

    Fotoreportage in België.

    Lees meer
  • Dijleland

    Wandelen

    Twaalf maanden door het Dijleland

    Fotoreportage Dijleland.

    Lees meer
  • LF1Noordzee 02-min

    Fietsen

    LF 1 Noordzeeroute

    De LF 1 Noordzeeroute verbindt Boulogne-sur-Mer in Frankrijk met Den Helder in Nederland, goed voor 470 km prachtige fietspaden vlakbij de Noordzeekust. Ik pik het traject op in Nieuwpoort, op anderhalve kilometer van mijn deur. In Vlaanderen loopt de LF 1 vooral langs kanalen: eerst Nieuwpoort-Passendale, dan Oostende-Brugge en tenslotte de Damse Vaart tot in Sluis.

    Lees meer
  • Opaalkust

    Grote Routepaden

    Herfst aan de Opaalkust

    Start van een prachtige week stappen. De kuststrook heeft zijn naam niet gestolen. Opaal is een in kleuren ongeëvenaarde, kostbare steen. De zee is hier overheersend helblauw, met duizend kleurschakeringen. Witte opaal kan je gevoelsleven tot rust brengen, lees ik ergens. De Opaalkust kan dat ook.

    Lees meer
  • Italiaanse Alpen-min

    Wandelen

    Hoog in de Italiaanse Alpen

    Geen berg in de zuidwestelijke Italiaanse Alpen die meer tot de verbeelding spreekt dan de Monviso. De Romeinen hadden er al een naam voor – Mons Vesulus – en dachten dat het de hoogste berg van de Alpen was. Niet verwonderlijk, want met zijn 3841 meter steekt de Monviso hoog boven de omliggende bergen uit.

    Lees meer
  • Cotswolds

    Fietsen

    Het hart van Engeland

    De Cotswolds liggen net geen 300 km van Dover. Goede weersvoorspellingen waren het sein om er een verlengd weekend te gaan fietsen.

    Lees meer
  • Cappadocië

    Wandelen

    Slenteren in het sprookjesdecor van Cappadocië

    Na avontuurlijke solotrektochten langs twee Turkse langeafstandspaden, de Lycian Way en het Saint Paul Trail, besluit ik te gaan 'slenteren' in het geologische wonder Cappadocïe, het 'Land van de mooie paarden'.

    Lees meer
  • Dordogne4

    Wandelen

    Verlokkingen aan de Dordogne

    Aan de voet van het kasteel maakt de Dordogne haar volgende bocht. Of beter: boven op de rots aan de volgende bocht heeft in de middeleeuwen weer iemand een kasteel laten bouwen. Voor we het via enkele steile keienstraatjes beklimmen laten we nog even onze gedachten verdampen, samen met de laatste mistslierten. In de Franse departementen Dordogne en Lot, meer bepaald de regio’s Périgord en Quercy, is het niet eenvoudig lange dagtochten te maken. Zelfs voor echte GR-wandelaars is er gewoonweg te veel afleiding.

    Lees meer
  • Myanmar

    Fietsen

    Fietsen binnen de open grenzen van Myanmar

    Na een isolement van 40 jaar militaire dictatuur trekt Myanmar (het voormalige Birma) de kaart van het toerisme en opent het schoorvoetend z’n grenzen. Elk nieuw land dwingt tot gewenning. Weg van de begane paden is het asfalt herschapen tot een stenig, zanderig parcours. Mannen dragen er de rok, terwijl vrouwen en meisjes zich onderscheiden door opvallende make-up. Ook aan gastvrijheid ontbreekt het niet. Vanuit alle kanten weerklinkt de spontane begroeting ‘mingalaba, farang!’, ‘welkom, blanke buitenlander!’.

    Lees meer
  • Noordkaap

    Fietsen

    Fietsen naar de Noordkaap

    Ruige kusten, diepe fjorden en besneeuwde bergtoppen: langs de Noorse kust fiets je door een panoramisch sprookjesboek.

    Lees meer
  • Finland

    Wandelen

    Land van dennen, berken en meren

    Finland is een land dat zich makkelijk laat omschrijven: dennen, berken en meren, aangevuld met prachtige panorama’s, goed uitgeruste shelters en een adembenemende natuur. Kortom de perfecte mix voor een wandelavontuur. Wij trokken een weekje door het Koli National Park, een memorabele vakantie met een mix van fysieke inspanningen, lekker eten en heerlijke rust. Het relatief jonge park – opgericht in 1991 – wordt inmiddels door de Finnen als ‘nationaallandschap’ beschouwd. Niet onlogisch, als je zoals wij op een plek als deze belandt, met zicht op het Pielinen-meer.

    Lees meer
  • fotowedstrijd

    Grote Routepaden

    Fotowedstrijd

    Voor de vierde maal op rij organiseerde Op Weg een zomerfotowedstrijd en kregen we op die manier een inkijk in de fiets- en wandelavonturen van onze lezers. 112 foto’s van 60 fotografen deden een poging om onze vierkoppige jury te verleiden. Daarbij 35 foto’s getrokken in België, 21 in Frankrijk en 10 in Spanje. Zoveel kwaliteit gaan we natuurlijk niet zomaar in onze laptop laten zitten, dus zullen volgende nummers geregeld foto’s opduiken die de top zes niet haalden. Als erkenning voor het werk van alle deelnemende fotografen. Maar ere wie ere toekomt, beginnen doen we met de winnaars.

    Lees meer
  • interview

    Grote Routepaden

    De klik met het landschap

    Een overgrote meerderheid van wandelaars en fietsers haalt regelmatig een fototoestel boven om mooie tochtmomenten vast te leggen. Naar aanleiding van de tweede editie van het Lowland Photo Festival gingen we op de koffie bij landschapsfotograaf Bart Heirweg.

    Lees meer
  • Verweggistan

    Fietsen

    Blogsprokkels uit Verweggistan

    Afgelopen voorjaar vertrokken vier GR-vrijwilligers op wereldreis. Guido en Agnes naar India, Marc en Marie-Josée nog verder Azië in. Bij wijze van proevertje enkele blogsprokkels.

    Lees meer