Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • BZ Steenbergveld Tom Hoebrechts

    Grote Routepaden

    “Nog nooit kreeg ik als ambtenaar zoveel complimenten”

    In vorige nummers van Op Weg vond je Wijs op Wandel, 7 principes voor wandelaars. Met die ‘wandelcode’ wil Grote Routepaden een positieve boodschap uitdragen naar de groeiende groep wandelaars. Vandaag zoomen we in op het zesde principe en leggen we ons oor te luister bij Tom Hoebrechts (ANB) en bij Hiking Advisor.

    Lees meer
  • Wandelen

    “Verstedelijkte gemeenten hebben meer interesse voor trage wegen”

    Tijdens de Dag van de Trage Weg kan je volop genieten van wandelingen en rondleidingen die het belang van trage wegen extra in de verf zetten. Een belang dat wij maar al te goed kennen, want onze GR’s maken natuurlijk zoveel mogelijk gebruik van trage wegen. Als Grote Routepaden ijveren we dan ook mee voor de erkenning van deze wegen, zodat die ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijven. We spraken met Gregor Dirven één van onze Vlaams-Brabantse vrijwilligers over hoe hij dat aanpakt.

    Lees meer
  • joelette

    Wandelen

    Onbegrensde avonturen met de Joëlette

    Wie niet gelooft in de filosofie van ‘niets is onmogelijk’ moet eens grasduinen in de dagboeknotities van enkele deelnemers aan de tochten van de Stichting Onbegrensd Avontuur. Hoe onbegaanbaar sommige paden ook lijken, de groep komt er altijd doorheen. Mensen met en zonder lichamelijke beperkingen kunnen die onvergetelijke, uitdagende momenten delen dankzij de Joëlette, een off-road aangepaste rolstoel.

    Lees meer
  • 2. dag 1 overdonderd door het knappe uitzicht

    Wandelen

    Diep verscholen tussen de Ecrins en de Mercantour

    Barbara en Leo hebben de GR 56 Tour de l’Ubaye gewandeld. Niet samen, maar elk met hun eigen partner en ook op een verschillend tijdstip. Het enthousiasme van Leo overtuigde Barbara om de schitterende tocht door de vallei van de Ubaye te maken, verscholen tussen het Parc des Ecrins en het Parc du Mercantour. En dan komt het moment om samen herinneringen op te halen en om duizendmaal te zeggen “hoe schoon het daar wel is”.

    Lees meer
  • grenslandpad-2-braakmanpolder

    Wandelen

    Effe Henrie bellen

    Op zoek naar blogs voor de rubriek Onderweg botste ik op ambulare.nl. Het Latijnse woord voor ‘wandelen’ miste zijn effect niet. “‘Effe Henrie bellen”, dacht ik. We ontmoetten elkaar net vóór de jaarwisseling in Hulst aan het busstation. Henrie wandelde het Grenslandpad, dat hier overlapt met de GR 122 die op mijn menu stond. We wandelden 10 km samen richting Koewacht. Op een grijze dag met motregen, maar dat kon de pret niet drukken.

    Lees meer
  • Drone vertrek

    Wandelen

    Dwars door de Lage Landen

    In het voorjaar van 2022 zendt Eén de nieuwe avonturen uit van Vlaanderens bekendste stapper, Arnout Hauben. Arnout stapt nooit zomaar om te stappen, maar om verhalen te zoeken. Corona heeft daar niets aan veranderd: hij is blijven stappen, en blijven babbelen. Tijdens één van de laatste dagen van 2021, en tegelijk één van de laatste dagen van de montage van ‘Dwars door de Lage Landen’, maakte hij even tijd om de lezers van Op Weg alvast nieuwsgierig te maken naar zijn nieuwste GR-avonturen.

    Lees meer
  • Zaragoza

    Wandelen

    De droom van Ignacio Terés

    Van je hobby een job maken, weinigen die het kunnen. Ignacio, afkomstig uit het Spaanse Zaragoza en gebeten door het fietsen wandelvirus, deed het. Van de Pyreneeën verkaste hij naar El Maestrazgo, zelfs voor Spanjaarden een haast onbekende streek.

    Lees meer
  • zoutmeer

    Fietsen

    Gebeten door het virus | Steven Geirnaert en Heidi Renwa

    Fietsen van Hongarije naar China, zo zag het afgelopen jaar van Heidi en Steven er uit. Goed voor twintigduizend kilometer en veertig platte banden, maar vooral voor duizenden foto’s en ontelbare verhalen en vriendschappen.

    Lees meer
  • mauro

    Fietsen

    Mauro bepaalt nu het ritme

    Een eerste kind verandert je leven. Ook de manier waarop je reist. Na de geboorte van Mauro ruilde Ann Boeraeve lange fietsreizen voor korte tochtjes met fietskar. “Fietsen met een baby lukt wonderwel, maar zijn slaapjes bepalen wanneer je stopt en wanneer je rijdt.”

    Lees meer
  • Trien Pauwels-min

    Grote Routepaden

    Mijn fiets tussen de verse vis

    “Als tiener droomde ik van verre, tot de verbeelding sprekende bestemmingen. Ik had zelfs een top drie vastgelegd.” Wie op die manier aan een interview begint, heeft reizigersbloed door de aderen stromen. En heeft een hoop jaren en reizen later heel wat te vertellen.

    Lees meer
  • Latijns Amerika-min

    Wandelen

    Op weg naar de vulkaan

    Reizen zit Tine Luyten in het bloed. Bij voorkeur naar verre landen. Vooral Latijns-Amerika heeft haar hart gestolen. Een passie die ze vorig jaar in Guatemala deelde met acht mensen met een verstandelijke beperking. Met de beklimming van een vulkaan als hoogtepunt.

    Lees meer
  • Schotland

    Wandelen

    If you don’t like the weather, wait 10 minutes

    Exact twintig jaar geleden stak Marcel de eerste keer het Kanaal over voor een trektocht. “Ik liep de WoldsWay en herinner me vooral dat het vijf dagen lang prachtig weer was.” Tom pikt meteen in: “Toen ik daar was heeft het vijf dagen pijpenstelen geregend. ”Beknopt verslag van een boeiende namiddag vol anekdotes met één rode draad: een passie voor Britse trails.

    Lees meer
  • Fietsgids

    Fietsen

    Achter de schermen van een fietsgids

    Topkoks tronen vandaag zonder verpinken journalisten mee naar hun keuken, filmtijdschriften berichten in geuren en kleuren over ‘the making of’. Ook Op Weg heeft zijn nieuwsgierig kantje en van Kees Swart mochten we even meekijken ‘achter de schermen’ van zijn schrijverskunst.

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    GR als totaalervaring

    “Je zal mij gemakkelijk vinden, ik woon langs GR 128 in Deurle”, had Lieven Vantieghem me aan de telefoon gezegd. Meteen de perfecte binnenkomer voor wat een boeiende babbel met een medestander èn tegelijk atypische GR-man zou worden.

    Lees meer
  • cultuurpelgrims

    Wandelen

    Cultuurpelgrims op het pad van de Sultan

    Sinds enkele jaren kan je op ‘markeerreis’ naar de Balkan. In groep wandel je een stuk van de historische route die het Ottomaanse leger van Sultan Suleyman in 1529 aflegde tussen Istanbul en Wenen, en onderweg breng je markeringen aan. Op de Fiets en Wandelbeurs hadden we een gesprek met de initiatiefnemer van dit veelzijdigeproject, Sedat Çakir.

    Lees meer
  • Wandelen

    Dromen slapen niet

    “Voor mijn verjaardag wil ik een rugzak, dat is het enige waar je mij een plezier kan mee doen”. De boodschap van Ignace aan zijn ouders was duidelijk. Maar zijn eerste reizen en trektochten deden hem dromen. Van steeds hogere en steilere bergen. Van de Alpen naar de Alpamayo. Hoe en ten koste van wat hij die droom realiseerde schreef hij neer in een meeslepend boek.

    Lees meer
  • image032

    Grote Routepaden

    Als je hobby je werk is

    ‘Beste R&B’, zo staat het vaak bovenaan mijn mails. En neen, ik ben geen fan van de oude rhythm-and-blues, noch van de moderne variant. R&B zijn voor mij Reen en Barbara, de coördinatoren van GR. Reen is enkele maanden op bevallingsverlof, dus staat Barbara er weer even alleen voor. Net zoals 10 jaar geleden.

    Lees meer
  • interview

    Grote Routepaden

    De klik met het landschap

    Een overgrote meerderheid van wandelaars en fietsers haalt regelmatig een fototoestel boven om mooie tochtmomenten vast te leggen. Naar aanleiding van de tweede editie van het Lowland Photo Festival gingen we op de koffie bij landschapsfotograaf Bart Heirweg.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    De les aardrijkskunde kleurt wit-rood

    Het wandelvirus bestaat wetenschappelijk niet maar fictief hoort het in het lange rijtje van de erfelijke virussen. Het beestje is overdraagbaar tussen generaties, maar wel absoluut goedaardig én doorgaans zeer welkom bij wie ‘besmet’ is. Vader en zoon Martin en Koen Meirlaen leveren het bewijs.

    Lees meer