Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Monnikenpad

    Wandelen

    De erfenis van de monniken

    De invloed die de Benedictijner monniken hebben gehad op de ontwikkeling van de duinen en polders van het NoordHollandse Kennemerland is nog steeds in het landschap af te lezen.

    Lees meer
  • Zaragoza

    Wandelen

    De droom van Ignacio Terés

    Van je hobby een job maken, weinigen die het kunnen. Ignacio, afkomstig uit het Spaanse Zaragoza en gebeten door het fietsen wandelvirus, deed het. Van de Pyreneeën verkaste hij naar El Maestrazgo, zelfs voor Spanjaarden een haast onbekende streek.

    Lees meer
  • Reggepad

    Wandelen

    Kronkelen langs Regge en Dinkel

    Christina Bloem wandelde en meanderde langs de Regge en de Dinkel.

    Lees meer
  • Berlijn-min

    Fietsen

    Van Zaltbommel naar Berlijn

    Wil je naar Berlijn fietsen, dan is de Hanzefietsroute de perfecte gids. De route verbindt de steden van het middeleeuwse handelsverbond ‘De Hanze’, van het Nederlandse Zaltbommel via Lübeck naar de Poolse grens om via Berlijn terug naar Nederland te keren.

    Lees meer
  • LF1Noordzee 02-min

    Fietsen

    LF 1 Noordzeeroute

    De LF 1 Noordzeeroute verbindt Boulogne-sur-Mer in Frankrijk met Den Helder in Nederland, goed voor 470 km prachtige fietspaden vlakbij de Noordzeekust. Ik pik het traject op in Nieuwpoort, op anderhalve kilometer van mijn deur. In Vlaanderen loopt de LF 1 vooral langs kanalen: eerst Nieuwpoort-Passendale, dan Oostende-Brugge en tenslotte de Damse Vaart tot in Sluis.

    Lees meer
  • Pieterpad monumentje

    Wandelen

    Het Pieterpadmonument

    Vlakbij Maastricht, net over de Belgisch-Nederlandse grens, ligt de Sint-Pietersberg. De top van de heuvel is een kruispunt van maar liefst vier (!) langeafstandsroutes.

    Lees meer
  • Friesland 3

    Wandelen

    Wandelen door Friese wouden

    Wat doe je als je dankzij Op Weg een topogids van het Friese Woudenpad wint? Op verkenning gaan natuurlijk!

    Lees meer
  • Maastricht-min

    Fietsen

    Wijnroute Maastricht

    Deze fietslus voert heuvel op en heuvel af, van wijngaard naar wijngaard door het unieke mergellandschap aan de andere kant van de Maas. Een pittige tocht voor fijnproevers.

    Lees meer
  • Hertog Limburgpad zuil-min

    Wandelen

    Ambassadeur op het Hertog Limburgpad

    Aanleiding voor mijn tocht is een voordracht over het oude Hertogdom Limburg in de bibliotheek van Kerkrade. Als Brabander voel ik me haast persoonlijk schuldig voor de Slag bij Woeringen en de verovering van het hertogdom door de Brabanders. Misschien kan ik die geschiedenis wandelend en schrijvend een beetje goedmaken…

    Lees meer
  • Catalonië-min

    Wandelen

    Catalaanse lente

    Vertrekpunt van mijn trektocht is Reus. Om wat heroïek in de tocht te krijgen heb ik gekozen voor een aantal GR-paden, met als ‘heilig’ einddoel de berg Montserrat. Catalonië heeft een uitgebreid GR-netwerk, maar topogidsen vind ik helaas niet. Hopelijk is de topografische kaart, waar de GR-paden wel opstaan, voldoende.

    Lees meer
  • Pieterpad

    Wandelen

    Het Pieterpad

    5 september 2011. We trekken met de trein naar Pieterburen, helemaal in het noorden van Nederland. Hier vertrekt het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland. Eindpunt is het meest zuidelijke punt van Nederland, de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Aangezien we nog even tijd hebben, bezoeken we in Pieterburen de zeehondencreche. Leuke diertjes, die daar goed verzorgd worden wanneer ze aanspoelen of hun moeder verloren zijn.

    Lees meer
  • Friesland-min

    Fietsen

    Van terpkerk tot hunebed

    De ‘Ronde van Nederland’ loopt volledig via LF-routes en is 1200 km lang. Samen met de aanloop vanuit de Kempen maakt dat voor May en Marcel 1350 km. Om het zich dit jaar ‘een beetje gemakkelijk te maken’ trokken ze daar 19 fietsdagen voor uit. Al belandden ze bijna in Compostela…

    Lees meer
  • Mallorca

    Wandelen

    Met Saar naar Mallorca

    Met de kinderen de bergen in trekken, het zijn mooie herinneringen. Maar kijk, de tijden komen weer. Enkele maanden geleden begon Saar, ons oudste kleinkind, aan mijn mouw te trekken. Ze is zes en sportief, dus waarom niet. Bestemming werd de Sierra de Tramuntana in Mallorca.

    Lees meer
  • Santiago

    Wandelen

    Zoekend onderweg. Voettocht naar Santiago

    Vier maanden zijn wij ‘op weg’ geweest. Via GR-paden en pelgrimspaden, van Puurs helemaal tot in Santiago de Compostela. Dagelijkse reflecties vonden hun weg naar het thuisfront, eerst via een blog, later in een boek. De fragmenten laten zien waar pelgrimeren echt om draait.

    Lees meer
  • Bierroute

    Fietsen

    Blond en bruin, dubbel en tripel

    Negen dagen fietsen in eigen land, hoe maken we daar een aangename zomertoer van? De oplossing kwam snel: een echte Ronde van België, met trappistenabdijen als etappe plaatsen. Want hoe kan je beter een zomerse fietsdag afsluiten dan met wat er binnen die abdijmuren wordt gebrouwen?

    Lees meer
  • Sierra Nevada

    Wandelen

    Met zicht op de Sierra Nevada

    In 2007 werd de gloednieuwe GR 240 gepresenteerd, een 300 km lange lus helemaal rond de Sierra Nevada in Andalusië. Het pad blijft grotendeels op de bergflanken tussen 1800 en 2200 meter hoogte en werd Sendero Sulayr gedoopt, naar de Moorse naam voor deze bergketen.

    Lees meer
  • Podagristenpad

    Wandelen

    Het Podagristenpad

    In 1843 reisden drie deftige Drentse heren per koets naar het Duitse kuuroord Bad Bentheim. Ze leden aan podagra, voetjicht, en hoopten dat het geneeskrachtige water hen zou genezen. Na drie maanden kuren waren ze van hun kwaal verlost en uit blijdschap liepen ze terug naar Coevorden.

    Lees meer
  • Camino

    Fietsen

    De camino: painted on iPad

    Mijn fiets tegen een paaltje op de camino richting Santiago de Compostela. De foto werd genomen tijdens een plaspauze, op het mooiste stuk van de tocht, de beklimming naar Cruz de Ferro. De tekening is één van de eerste die ik maakte om deze unieke pelgrimservaring te herbeleven en te delen.

    Lees meer
  • Fietsen

    Hemelse Pyreneeën

    De hemel ligt in de Pyreneeën. Maar een voorbeeldig leven zal niet volstaan om er toegang te krijgen. De Porta del Cel of Poort van de Hemel ligt vol rotsblokken. Trek er liefst in groep naartoe, voorzie een flinke voorraad pleisters, steek een brace in je rugzak en hoed je voor een gescheurde broek.

    Lees meer
  • HAnzesteden

    Fietsen

    3700 km langs de Hanzesteden

    In de middeleeuwen waren de Hanzesteden bloeiende handelscentra, met elkaar verbonden door waterwegen. Tegenwoordig hoef je niet meer aan boord van een schip te gaan om ze te bezoeken. Ook op de fiets kan je hun rijke geschiedenis herbeleven en genieten van het vele groen.

    Lees meer
  • buren

    Wandelen

    Het Noaberpad: op bezoek bij de buren

    We weten het allemaal: goede buren zijn beter dan verre vrienden. Op het Noaberpad bezoeken we de goede buren of‘noabers’ langs een groot stuk van de Nederlands-Duitse grens.

    Lees meer
  • Rijn

    Fietsen

    Fietsen langs de Rijn, deel 3

    Belofte maakt schuld, dus bezegel ik mijn verbond met de Rijn met een hangslot aan de spoorwegbrug in Keulen. Van kleine bergbeek en ijzige gletsjerrivier heb ik haar zien groeien tot een statige, fiere stroom. Benieuwd welke gedaantewisseling ze deze keer toont.

    Lees meer
  • Catalonië

    Fietsen

    Groene wegen in Catalonië

    Het lijkt wel het nummer van de vulkanen. Behalve de Franse kegels van de Auvergne en de Cantal fietsten we ook langs hun al even oude Catalaanse tegenhangers. In die regio kan je al jarenlang een fietsroute volgen van de voet van de Pyreneeën naar de Middellandse Zee. Vandaag staat een heel nieuw fietsproject in de steigers.

    Lees meer
  • bergbewoners

    Grote Routepaden

    Verhalen van bergbewoners

    Het hooggebergte trekt jaarlijks vele wandelaars en fietsers aan. Allemaal genieten ze dubbel, van de natuur én van de inspanning. Maar één zaak vergeten ze vaak: dat er in de Alpen en de Pyreneeën ook mensen wonen. Mensen die een moeilijke strijd leveren voor het behoud van hun cultuur en levenswijze. Séverine Baert trok met een schaapsherder de bergen in en luisterde naar de verhalen.

    Lees meer