Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • NCR 5 Ipsden terugblik

    Fietsen

    “Ge moet de mensen goesting doen krijgen”

    Het moet niet branden om alarm te slaan. Desnoods roep je de brandweer omwille van een zoekgeraakte sleutel. In Engeland en Wales hebben de Britten in het ‘UK before Brexit’ een fantastisch fietsnetwerk ontwikkeld. Maar fietser opgelet: een paard heeft soms meer rechten.

    Lees meer
  • 1620066183440

    Wandelen

    GR 5A Relaas van een GR-debutant

    Van jongs af stapte Jelle in de voetsporen van zijn vader door alle uithoeken van Limburg. Op die manier kreeg hij de liefde voor de natuur en voor het wandelen mee. Lange tijd koos hij voor luswandelingen, pas recent kwam daar GR bij. Zijn eerste uitdaging werd de GR 5A en na de eerste etappe was hij meteen verkocht.

    Lees meer
  • fotograaf_cwillem_verhaeg_verhaegvisualartsgmail.com_

    Grote Routepaden

    Jeugdherbergen en Grote Routepaden: dezelfde fiets- en wandelbubbel

    Een paar blokjes in het organogram van de Vlaamse Jeugdherbergen en Grote Routepaden wisselen van plaats. Maar in de geschiedenis van beide verenigingen is dat maar een voetnoot. Veel belangrijker zijn de aanzetten tot kruisbestuiving om corona te overleven.

    Lees meer
  • 3 GROTE SPOUWEN - bomen

    Wandelen

    Reportersgeluk op de GR 128

    De Tijd-journalist Rik Van Puymbroeck wandelde een GR. Dat is niet zo bijzonder, er zijn wel meer mensen die dat tegenwoordig doen. Wat vele GR-wandelaars ook doen: hij pende een uitvoerig verslag bij mekaar. Maar in dat verslag spelen niet de landschappen, maar de mensen de hoofdrol. We mogen meedelven in de onuitputtelijke laag van zijn GR-beleving.

    Lees meer
  • 4_Alleen op avontuur_Smeltende sneeuw (c) Lidewey van Noord

    Wandelen

    Een solowandelaar is nooit alleen

    Volgens de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson moet een lange wandeltocht alleen worden gemaakt, “anders lijkt het meer op een picknick”. Lidewey van Noord zal hem niet tegenspreken. Met Alleen op avontuur schreef ze een ode aan het wandelen in je eentje, met oog voor de risico’s en een rist praktische tips. “Om écht van een wandeling te genieten, moet je alleen op pad. Gezelschap beperkt je vrijheid. Trouwens, wie zich overgeeft aan de natuur is nooit alleen!”

    Lees meer
  • Demerbroeken (8)

    Wandelen

    Vlaanderen voor grote en kleine avonturiers

    Lannoo bracht recent het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen uit. Een schitterende wandelgids én een mooi kijkboek met 20 wandelingen ‘voor grote en kleine avonturiers’. Het zijn familiewandelingen van gemiddeld 6 tot 12 km lang waar het avontuur en de natuur centraal staan. Tijd om kennis de maken met Michaël Cassaert, de auteur die ook het Groot Wandelboek Vlaanderen en het Groot wandelboek Wallonië schreef.

    Lees meer
  • GR7 Barranc de la Maimona

    Wandelen

    Op meerdaagse tocht, elke week weer

    Al wie in Spanje dagen aan één stuk wil wandelen duikelt na wat zoekwerk op internet onvermijdelijk in de ‘Cuadernos de Viaje de Juan Holgado'. Zou er op het Iberische schiereiland nog één GR te vinden zijn waar Juan zijn voetafdrukken niét heeft achtergelaten? Toen ik vele jaren geleden in volle voorbereiding op drie weken GR 1 ‘Sendero Historico’ met Juan in contact kwam, werd me metéén duidelijk dat deze man meer dan wie ook gebeten is door het wandelvirus.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Wandelen

    Elke tocht in de Pyreneeën is een ontdekkingsreis

    Niemand in de Lage Landen die de Pyreneeën beter kent dan Ton Joosten. Al bijna een kwarteeuw doorkruist deze Nederlander de bergketen. Meestal te voet en alleen, gewapend met tent, rugzak en fotocamera. In 1997 verscheen zijn eerste wandelgids. Later volgden er nog zes. En tussendoor bracht hij een fotoboek uit met de toepasselijke titel ‘Mijn Pyreneeën’.

    Lees meer
  • Pelgrimswegen

    Wandelen

    Pelgrimswegen gisteren en vandaag

    Oude pelgrimswegen beleven een opmerkelijke revival. Maar wie vandaag aan een pelgrimstocht begint, doet dat met een andere ingesteldheid dan in de Middeleeuwen, zegt Dirk Aerts van het Vlaams Compostelagenootschap. “Voor de moderne pelgrims is onderweg zijn veel belangrijker dan aankomen. Vroeger was het net omgekeerd.”

    Lees meer
  • Samen fietsen

    Fietsen

    Gebeten door het virus : Geert Van Lierde

    Op Weg legt graag zijn oor te luisteren bij wandelaars en fietsers die ‘gebeten zijn door het virus’. Deze maand gaan we op bezoek bij Geert Van Lierde, die de voorbije jaren met zijn vrouw en drie kinderen van Geraardsbergen naar Venetië, Kopenhagen en Praag fietste.

    Lees meer
  • cuba

    Fietsen

    Gebeten door het virus: Ilse Michielsen

    Op reis door Azië ruilde Ilse Michielsen twintig jaar geleden het openbaar vervoer voor de fiets. Sindsdien heeft ze alle continenten doorkruist en van haar passie haar job gemaakt. Een gesprek met een vrouw gebeten door het fietsvirus.

    Lees meer
  • schoonheid desolaatheid

    Wandelen

    De schoonheid van de desolaatheid

    Zweeds Lapland in alle seizoenen, daar zal Kevin Vanneste het tijdens zijn beeldreportage op de Fiets- en Wandelbeurs over hebben. Wat hem telkens opnieuw naar het gebied trekt, is de eindeloze stilte en de uitgestrekte desolaatheid die je elders in Europa nog maar moeilijk vindt.

    Lees meer
  • Tom Geerts

    Fietsen

    Bonjour, je viens de la Flandre...

    Met deze openingszin probeerde Tom Geerts tijdens zijn ‘verre reis in eigen land’ in contact te komen met zoveel mogelijk Walen. Vanuit zijn woonplaats Hove fietste hij immers 26 dagen kriskras door ons verste binnenland. Tijdens zijn rondrit van 1345 km leerde hij heel wat, zowel fietsend overdag als ’s avonds bij gastfamilies.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Ook een netwerk heeft een eindpunt

    Aan elk GR-verhaal komt een einde, zelfs aan een heel GR-netwerk. Als wandelaar wordt je dan overspoeld door tegenstrijdige gevoelens, het post-GR-trauma. Maar zelfs wanneer de laatste bladzijde van de recentste topogids is omgeslagen, kan je altijd uitkijken naar een nieuw pad of een vernieuwde gids.

    Lees meer
  • Getaande huid

    Fietsen

    Getaande huid

    11 maanden fietste Kathleen van Antwerpen naar Singapore, samen met Paul. Twee jaar na hun thuiskomst vertelt haar boek op een (h)eerlijke manier over loslaten en landen, over aftasten en bodem zoeken, over op reis gaan en uitkomen bij jezelf. En natuurlijk over het ultieme geschenk van het buitenleven: de ruwe schoonheid van een getaande huid

    Lees meer
  • image009

    Fietsen

    Over de appel en de boom

    Elke ouder geeft zijn kinderen graag een stukje van zijn levensfilosofie mee. Wanneer je als gezin tien jaar lang de wit-rode streepjes van GR 5 naar de Middellandse Zee volgt, dan hoop je dat er iets blijft hangen van dat trekkersgevoel. Toch maken vader en zoon Lauwerier vandaag totaal verschillende fietsreizen. Hoe ver is de appel van de boom gevallen?

    Lees meer
  • schotland

    Wandelen

    Schotse bekoringen

    “Het mooie aan Schotland is dat je kan gaan en staan waar je wil. Meng dat met de grilligheid van het landschap en je hebt een paradijs voor avontuurlijke trekkers.” Ook al skypend voel je meteen de passie waarmee de jonge Nederlander Sjoerd Tel over zijn tweede thuisland spreekt.

    Lees meer