Deze website gebruikt cookies.

Agenda Naar Inhoud

RIEMST

maandag 20 mei 2024

Rond het gehucht Lafelt (Riemst) versloegen in 1747 de Fransen, samen met de Ieren, het Oostenrijkse leger dat gesteund werd door Groot-Brittannië en de Republiek der Nederlanden. Een historische dagwandeling (17 km), en dat op pinkstermaandag!

  • Route GR 128 en Trage Wegen
  • Van Riemst - Rosmeer (Bilzen) - Riemst, luswandeling
  • Aantal km 17,2 km; 65 hm
  • Verzamelplaats 08:45 u Carpoolparking Diepenbeek
    09:15 u Parking Sporthal
    Eddy’s Sportkaffee Op ’t Reeck, Reeckervelt 3, 3770 Riemst

    GPS-coördinaten: N50.81416, E5.59695

    De wandeling vertrekt om 09:30 u.
  • Tochtleiding Mariella Rigotti mariella.rigotti@groteroutepaden.be +32486 97 63 36
  • Prijs Kostendelend meerijden: 3,00 EUR pp (vanuit carpool Diepenbeek)
  • Inschrijven Is niet nodig. Je bent welkom zonder voorafgaande inschrijving of aanmelding.
  • Extra info Wandeling uitgewerkt met Anne Rasschaert en Eric Janssens

Meer info

Wandeling op plaatselijke trage wegen en de GR 128, tussen vier dorpen: Vlijtingen, Herderen, Rosmeer en Lafelt. De watertoren van Rosmeer bevindt zich op het hoogste punt van Belgisch Limburg  (128 m) - met uitzondering van de Voerstreek.

In dit oostelijk deel van Haspengouw stap je door een heel mooi open landschap met minder fruitbomen en meer akkers. Het natuurgebied ‘t Broek bij Rosmeer, is de enige 'groene oase' in dit uitgestrekt landbouwgebied.

Door de eeuwen heen hebben in deze grensstreek verscheidene historische gebeurtenissen plaats gevonden. De vele monumenten zijn er de stille getuigen van. 

Historisch : de slag van Lafelt

 De dorpen Herderen (Sieberg), Rosmeer, Vlijtingen en Lafelt waren op zondag 2 juli 1747 het toneel van de Slag van Lafelt, een onderdeel van de Oostenrijkse Successieoorlog.

De aanleiding voor deze oorlog was de troonsbestijging door Maria Theresia als aartshertogin van Oostenrijk in 1740. De koningen van o.a. Beieren, Spanje, Polen, Pruisen en Frankrijk zagen een vrouw in deze functie niet echt zitten. In feite was het hen te doen om grondgebied te veroveren in Silezië en de Zuidelijke Nederlanden.

Oostenrijk werd gesteund door vooral Groot-Brittannië en de Republiek der Nederlanden ('de geallieerden').

Op 2 juli 1747 stonden – na verschillende veldslagen in de voorgaande jaren (herinner u Fontenoy) – de beide legers in totaal 150 000 man sterk tegenover elkaar.

De Fransen werden aangevoerd door koning Lodewijk XV die de slag overschouwde vanaf zijn 'zetel' op de Sieberg te Herderen. Tijdens de wandeling kunnen we even uitrusten op zijn uit een rots gehouwen 'zetel'. Aan het hoofd van de geallieerden stond de Duke of Cumberland, een zoon van koning George II van Engeland. Hij verbleef in het strategisch hoger gelegen Rosmeer. Wij gaan langs de woning waar hij de nacht voor het gevecht doorbracht.

De slag begon die zondag om 9 uur ’s ochtends en spitste zich toe op het gebied rond Lafelt. Rond 15 uur slaagde een Ierse brigade – in dienst van de Fransen – erin om een bres te slaan in de gelederen van de door hen gehate Britten. Hierop trokken de geallieerden zich terug in Maastricht. Deze stad zou op 7 mei 1748 in handen vallen van de Fransen. De Successieoorlog eindigde in oktober 1748 met de vrede van Aken. De Slag van Lafelt kostte aan ca. 17 000 soldaten het leven en is daarmee de bloedigste veldslag ooit in Limburg.

De Ieren werden niet beloond en niet bevrijd van het Engelse juk, maar hun overwinning wordt herdacht door het “Ierse kruis” waar we tijdens de wandeling even halt houden en kunnen genieten van een kort evocatief luisterspel.

^^

Meer informatie over onze wandelingen vind je in De Grimburger, het ledenblad van GR-Limburg.

Stort 10,00 EUR op rekeningnummer BE60 0018 3193 9370 en ontvang een jaar lang De Grimburger via de Nieuwsbrief van GR-Limburg!

^^

Schrijf je hier in voor de algemene nieuwsbrief van Grote Routepaden en voor de nieuwsbrief van GR Limburg

  • Wanneer Maandag 20 mei 2024
  • Organisatie GR Limburg
  • Gaat door in Limburg